Ingen hund är perfekt , alla hundar har styrkor men också alla hundar har svaga sidor - de uppfödare ,  som anser att  de har de perfekta avelsdjuren , är oftast de som skulle behöva ta upp huvudet ur sanden .

Avelsarbetet handlar om att ständigt förbättra och stärka - dvs.att mitt mål  i en kombination , alltid är att få avkommorna "bättre" än föräldradjuren .
Jag jobbar ständigt i god kontakt & samarbete med värdefulla kollegor ur båda raser - i förtroende & med syfte att värna om rasen , så tar vi del av varandras information och kunskaper ......


Det finns heller inga regler utan undantag - ibland måste man chansa för att vinna ...eller ? finns egentligen inget "rätt svar" på det uttrycket . Många faktorer spelar in - de  viktiga som jag kikar på i valet av avelsdjur är bredden av sjukdomar /defekter - finns det en eller fler som har sjukdomen ? vilken typ av sjukdom eller defekt pratar vi om ? Å vilken av mina två raser jobbar jag med för aktuell sjukdom /defekt ?Är det en sjukdom som är dödlig eller är det ett skönhetsfel ? Är det en mental brist & om det är detta , kan jag förbättra  genom att använda djuret eller behöver jag "offra" det ( ta ut det ur aveln). Vad finns för fakta om sjukdomen & vet jag hur den nedärvs ? Hur kommer det påverka individerna , ägarna & framförallt rasens utveckling ?

Holländaren
Rasen är en relativt liten ras , tänker vi avel så har vi en liten avelsbas att röra oss med - många , egentligen de flesta, har tyvärr samma djur i sina stamtavlor , detta medför stora utmaningar för oss uppfödare  .

Rasen HH är en relativt frisk ras men som med många andra raser som snabbt blivit poppulära & växt fort , så växer också problemen . Här måste vi uppfödare stålsätta oss själva & inte svepas med av efterfrågan , vi måste vara självkritiska & vi måste ha ett tydligt mål med vårt arbete - annars är det lätt att hamna på sidovägar !

Jag som uppfödare har  krav  på dig som valpköpare , självklart ska du som valpköpare ha krav på oss som uppfödare - var noga i ditt sökande & var uppmärksam på nedanstående område hos HH 

 • Avelsdjurens Tillgänglighet
 • Korsbandsskador
 • OCD /FCP = tillväxtrubbningar . Dessa sjukdomar är det , precis som med HD defekter , en stor ärftlighet i . Tillväxtrubbningar kan vi inte , till skillnad från AD/HD status , se via skk hunddata.
 • Skotträdslor 
 • Om avelsdjuren är DM testade , om inte , varför ? Läs mer om DM i länken till höger .
 • Ryggproblem - L7s1 / LUW =Lumbosakral övergångskota.
 • Hur mamma är med /mot valparna
  Allergier 
  Stressmagar /mag & tarm störningar 

  Allt kan hända i aveln & det finns sällan några garantier ,men att göra det man kan göra , är många gånger tillräckligt ! 

Rottweilern

Rottweilern är en betydligt större ras än vad Holländaren är - här finns ett större utbud kan man tycka & tro , det borde vara så i alla fall . Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut & vi har , tack vare oförsiktighet & okunskap , avlat i många år , på linjer & hundar med allvarligare defekter /sjukdomar . I denna ras handlar det för  många om att Rottweilern blivit något vackert att beskåda - maffiga hundar med farliga attityder är lätttjänade pengar .

I alla kullar är jag noga med att få så utvärderade kullar som möjligt i avelsarbetet - en stjärna i en kull av 10 är inte tilltalande eftersom vi i avelsarbetet jobbar med kullvärden - 10 individer i en kull där man kan finna röda trådar i egenskaper som jag värdesätter ,är däremot mycket värdefullt men tyvärr inte så vanligt . Även här behöver man i bland som uppfödare , göra undantag - undantaget kan ju för min del ´handla om då man använder utlandsdjur i aveln , där man inte  vet så mycket om syskonen . Jag brukar dock finna vanlig standard information & jag använder utlandsdjur endast där jag känner ett förtroende för ägare och iformationen denna ger . Jag som   uppfödare har krav på dig som valpköpare , självklart ska du ha krav på oss uppfödare . Var noga med att kolla & fråga om :
 • Tillgänglighet
 • EP /krampanfall
 • korsbandsskador
 • OCD/FCP - tillväxtrubbningar 
 • Återkommande Mag & tarmstörningar
 • JLPP - läs mer om sjukdomen till höger . Vi  kommer from år 2017 testa våra avelsdjur
 • sköldkörtelrubbningar
 • Hur mamma är med valparna

  Allt kan hända i aveln & det finns sällan några garantier men att göra det man kan göra , är många gånger tillräckligt !