V i  ä r  a l l a  s a l i g a  i  v å r  e g e n  t r o .....

Ingen hund är perfekt , alla hundar har styrkor men också alla hundar har svaga sidor - de uppfödare ,  som anser att  de har de perfekta avelsdjuren , är oftast de som skulle behöva ta upp huvudet ur sanden.

 

Avelsarbetet handlar om att ständigt förbättra och stärka - dvs .att mitt mål  i en kombination , alltid är att få avkommorna "bättre" än föräldradjuren . Jag jobbar ständigt i god kontakt & samarbete med värdefulla kollegor - i förtroende & med syfte att värna om rasen , så tar vi del av varandras information och kunskaper.

Det finns heller inga regler utan undantag - ibland måste man chansa för att vinna ...eller ? Finns egentligen inget "rätt svar" på det uttrycket . Många faktorer spelar in - de  viktiga som jag kikar på i valet av avelsdjur är bredden av sjukdomar /defekter - finns det en eller fler som har sjukdomen ? vilken typ av sjukdom eller defekt pratar vi om ? Är det en sjukdom som är dödlig eller är det ett skönhetsfel ?

Är det en mental brist & om det är detta , kan jag förbättra  genom att använda djuret eller behöver jag "offra" det ( ta ut det ur aveln). Vad finns för fakta om sjukdomen & vet jag hur den nedärvs ? Har ägaren gjort de undersökningar som krävs för att fastställa rätt doagnos ? Hur kommer det påverka individerna , ägarna & framförallt rasens utveckling ?
















Degenerativ Myelopati:
http://www.friskafrallor.info/frallor_dm.html

LTV -Ryggdefekt viktig att ha kollpå i rasen  HHhttps://stud.epsilon.slu.se/3883/1/Bjorklund_J_%20120110.pdf