Ingen hund är perfekt , alla hundar har styrkor men också alla hundar har svaga sidor - de uppfödare ,  som anser att  de har de perfekta avelsdjuren , är oftast de som skulle behöva ta upp huvudet ur sanden .

Avelsarbetet handlar om att ständigt förbättra och stärka - dvs.att mitt mål  i en kombination , alltid är att få avkommorna "bättre" än föräldradjuren .
Jag jobbar ständigt i god kontakt & samarbete med värdefulla kollegor ur båda raser - i förtroende & med syfte att värna om rasen , så tar vi del av varandras information och kunskaper ......


Det finns heller inga regler utan undantag - ibland måste man chansa för att vinna ...eller ? finns egentligen inget "rätt svar" på det uttrycket . Många faktorer spelar in - de  viktiga som jag kikar på i valet av avelsdjur är bredden av sjukdomar /defekter - finns det en eller fler som har sjukdomen ? vilken typ av sjukdom eller defekt pratar vi om ? Å vilken av mina två raser jobbar jag med för aktuell sjukdom /defekt ?Är det en sjukdom som är dödlig eller är det ett skönhetsfel ? Är det en mental brist & om det är detta , kan jag förbättra  genom att använda djuret eller behöver jag "offra" det ( ta ut det ur aveln). Vad finns för fakta om sjukdomen & vet jag hur den nedärvs ? Hur kommer det påverka individerna , ägarna & framförallt rasens utveckling ?

Holländaren
Rasen är en relativt liten ras , tänker vi avel så har vi en liten avelsbas att röra oss med - många , egentligen de flesta, har tyvärr samma djur i sina stamtavlor , detta medför stora utmaningar för oss uppfödare  .

Många sjukdomar har inte sina debuter förrän senare i hundens liv - att låta sin hane para flera tikar eller avelstik ha täta kullar ,utan att avkommorna hunnit bli "utvärderade" , kan innebära tråkiga konsekvenser för en liten ras OM det skulle visa sig att dessa avelsjdur bär på gener för allvarligare sjukdomar eller brister mentalt som kan komma innebära "lidande" för både hund & ägare.


Rasen HH är en relativt frisk ras men som med många andra raser som snabbt blivit poppulära & växt fort , så växer också problemen . Här måste vi uppfödare stålsätta oss själva & inte svepas med av efterfrågan , vi måste vara självkritiska & vi måste ha ett tydligt mål med vårt arbete - annars är det lätt att hamna på sidovägar !

Jag som uppfödare har  krav  på dig som valpköpare , självklart ska du som valpköpare ha krav på oss som uppfödare - var noga i ditt sökande & var uppmärksam på nedanstående område hos HH 

 • Avelsdjurens Tillgänglighet
 • Korsbandsskador
 • OCD /FCP = tillväxtrubbningar . Dessa sjukdomar är det , precis som med HD defekter , en stor ärftlighet i . Tillväxtrubbningar kan vi inte , til skillnad från AD/HD status , se via skk hunddata.
 • Skotträdslor 
 • Om avelsdjuren är DM testade , om inte , varför ? Läs mer om DM i länken till höger .
 • Ryggproblem - L7s1 / LUW =Lumbosakral övergångskota.
 • Hur mamma är med /mot valparna
  Allergier 
  Stressmagar /mag & tarm störningar 

  Allt kan hända i aveln & det finns sällan några garantier ,men att göra det man kan göra , är många gånger tillräckligt ! 

Rottweilern

Rottweilern är en betydligt större ras än vad Holländaren är - här finns ett större utbud kan man tycka & tro , det borde vara så i alla fall . Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut & vi har , tack vare oförsiktighet & okunskap , avlat i många år , på linjer & hundar med allvarligare defekter /sjukdomar . I denna ras handlar det för  många om att Rottweilern blivit något vackert att beskåda - maffiga hundar med farliga attityder är lätttjänade pengar .

I alla kullar är jag noga med att få så utvärderade kullar som möjligt i avelsarbetet - en stjärna i en kull av 10 är inte tilltalande eftersom vi i avelsarbetet jobbar med kullvärden - 10 individer i en kull där man kan finna röda trådar i egenskaper som jag värdesätter ,är däremot mycket värdefullt men tyvärr inte så vanligt . Även här behöver man i bland som uppfödare , göra undantag - undantaget kan ju för min del ´handla om då man använder utlandsdjur i aveln , där man inte  vet så mycket om syskonen . Jag brukar dock finna vanlig standard information & jag använder utlandsdjur endast där jag känner ett förtroende för ägare och iformationen denna ger . Jag som   uppfödare har krav på dig som valpköpare , självklart ska du ha krav på oss uppfödare . Var noga med att kolla & fråga om :
 • Tillgänglighet
 • EP /krampanfall
 • korsbandsskador
 • OCD/FCP - tillväxtrubbningar 
 • Återkommande Mag & tarmstörningar
 • JLPP - läs mer om sjukdomen till höger . Vi  kommer from år 2017 testa våra avelsdjur
 • sköldkörtelrubbningar
 • Hur mamma är med valparna

  Allt kan hända i aveln & det finns sällan några garantier men att göra det man kan göra , är många gånger tillräckligt !